Klimatarbetet – från drivkraft till anpassning
Energisystemet är hjärtat i vårt samhälle. När vi går mot en fossilfri framtid ställs ännu högre krav på det. För att möta behoven bygger vi ett smart, robust och framtidssäkert elnät samt levererar innovativa lösningar. Men vi jobbar också för att minska våra utsläpp och annan negativ påverkan – samtidigt som vi anpassar elnätet till ett förändrat klimat.

Klimatarbete i tre perspektiv
Som energiföretag och elnätsägare har vi alltså en nyckelroll i energiomställningen. Samtidigt måste vi minska våra egna utsläpp och anpassa elnätet till ett förändrat klimat.
Så elektrifierar vi Sverige
Klimatkrisen har startat en industriell revolution i Sverige, och lösningen är elektrifiering. Till år 2045 väntas elförbrukningen i Sverige fördubblas. För att möta behoven behövs mer produktion, men det räcker inte. Energisystemet måste också byggas ut och moderniseras.
Några områden som påverkas:
- Transporter. Omställningen till eldriven transportsektor går fort och många stora fordonstillverkare har ambitiösa mål. Utvecklingen behövs; de klimat- och miljömässiga effekterna av en eldriven fordonsflotta kommer att bli stora. Förutom att utsläppen av koldioxid minskar påverkas också närmiljön med bättre luftkvalitet och minskat buller. Ellevio säkerställer elnätet och tar helhetsansvar för etablering av nya laddplatser.
- Industrin. Även inom industrin sker snabb utveckling mot elektrifierade processer. Tack vare tekniska genombrott står svensk industri inför en genomgripande omställning som kan ha stora positiva effekter på utsläppen av växthusgaser. Ellevio möter stor efterfrågan på ökad kapacitet. Genom Ellevio Energy Solutions AB erbjuder vi stöd från ax till limpa för företag och verksamheter som ska ställa om till en elektrifierad, fossilfri verksamhet. Läs mer om Ellevio Energy Solutions .
- Digitalisering. Digitaliseringen skapar nya möjligheter att driva ett robust elnät. Att alla Ellevios elnätskunder numera har den nya generationens smarta elmätare bidrar till detta – och till att kunderna kan få bättre kontroll över sin elanvändning och använda nya smarta energitjänster.
De svenska elnäten behöver alltså moderniseras och byggas ut. Det innebär att investeringar i vårt elnät är något av det viktigaste vi gör. Vi investerar flera miljarder varje år och kommer att nå en nivå på cirka 7 miljarder 2027.
Enligt Elnätsrapporten 2023 behövs elnätsinvesteringar i Sverige om 945 miljarder kronor till 2045. Läs om rapporten här.
Så minskar vi våra utsläpp
Ellevios direkta växthusgasutsläpp kommer framför allt från våra reservelverk och från läckage av SF6-gas (som är en kraftfull växthusgas som finns i en del av vår utrustning). Vi testar nu fossilfria alternativ till våra reservelverk och arbetar med att fasa ut SF6 där det finns bra ersättningar. Vi har en särskild policy för detta som du hittar på sidan Hållbarhetsdokument.
Vi har som mål att minska den här typen av utsläpp med 42 procent till 2030, jämfört med 2023. Målet är beräknat enligt en metodik som säkerställer att vi ligger i linje med Parisavtalet.
Våra så kallade indirekta utsläpp är det som kommer från el och energi vi själva köper in. Dessa utsläpp är låga i och med att vi köper icke-fossil energi, men vi jobbar ändå aktivt för att minska vår energiförbrukning.
Den största delen av vår klimatpåverkan kommer från att vi köper in material och tjänster. Det handlar om utsläpp som uppkommer vid tillverkningen av material som aluminium, koppar och stål bland annat. För att minska detta köper vi bland annat kablar med lägre klimatavtryck. Under 2024 köpte vi 93 kilometer lågutsläppskablar, och det sparade in 2 000 ton CO2e jämfört med om vi hade använt konventionella kablar. [länk till artikel]
Vi har också mål om att våra entreprenader ska skötas med eldrivna fordon och arbetsmaskiner senast 2030, och om inte elmaskiner och elfordon är tillgängliga så ska åtminstone fossilfritt bränsle användas. Det kommer att minska utsläppen från bygg- och underhållsarbeten i våra nätområden.
Så anpassar vi oss till ett förändrat klimat
Elnätsinfrastrukturen behöver också anpassas till ett förändrat klimat. Ökad risk för bland annat stormar, skyfall och värmeböljor kan påverka elnäten.
En av de viktigaste åtgärderna är att gräva ner kablar. 86 procent av vårt lokalnät är faktiskt nedgrävt numera.
Nedgrävning är dock inte alltid möjligt eller lämpligt. Då ser vi till att bredda och underhålla ledningsgatorna så att träd inte ska falla över ledningarna.
Ett par av våra viktigaste klimatmål
✔ 42 % lägre utsläpp från egen verksamhet till 2030
✔ 100 % eldrivna entreprenader senast 2030
Skydda och värna biologisk mångfald
Att skydda och stärka biologisk mångfald är en viktig del av Ellevios hållbarhetsarbete. Vi strävar efter att minimera vår påverkan på naturen och samtidigt bidra positivt där det är möjligt.
När vi bygger nya kraftledningar arbetar vi enligt skadelindringshierarkin – först undviker vi känsliga områden, sedan vidtar vi skadeförebyggande åtgärder och slutligen kompenserar vi där påverkan inte kan undvikas. Ledningsgatorna kan också fungera som gröna länkar i landskapet och gynna hotade arter.
Anpassad skötsel av ledningsgator
Vi har under åren inventerat och anpassat skötseln av våra ledningsgator. Genom att låta vissa områden växa fritt och sköta andra på ett sätt som liknar gamla ängsmarker, skapar vi miljöer där växter, insekter och fåglar kan trivas. Vi undersöker även möjligheterna att främja pollinatörer vid våra stationsområden.
Våra entreprenörer måste följa tydliga hållbarhetskrav, inklusive hantering av naturvärden och invasiva arter. Vi följer upp detta genom revisioner och dialoger.
Vi har en policy för biologisk mångfald i vår verksamhet, och ställer även krav på våra leverantörer genom vår Uppförandekod för entreprenörer och partners där vi förväntar oss att de tar ansvar för sin miljöpåverkan och minimerar negativ påverkan på biologisk mångfald.
Läs mer om hur vi jobbar med bilogogisk mångfald
Hållbar användning av resurser
Ellevio bygger och underhåller ett av Sveriges största elnät. Det kräver stora mängder material som koppar, aluminium och stål. Samtidigt är vi medvetna om att dessa resurser är både energiintensiva att framställa och kan ha en betydande miljöpåverkan. Därför arbetar vi aktivt för att använda resurser på ett mer effektivt och hållbart sätt.
Vår Hållbarhetspolicy [länka till policy] slår fast att vi ska sträva efter resurseffektivitet och ökad cirkularitet i vår verksamhet. Dessutom ställer vi krav på våra leverantörer genom vår Uppförandekod för leverantörer och partners, [länka till policy] där vi förväntar oss att de tar ansvar för sin miljöpåverkan och minimerar onödig resursförbrukning och avfall.
Så arbetar vi för att minska vår resursförbrukning
För att minska klimatpåverkan från material har vi börjat köpa in kablar med lägre klimatavtryck, [länka till artikel] vilket ger betydande utsläppsbesparingar jämfört med traditionella kablar. Vi ser även över möjligheten att använda mer återvunnet material i våra nät och ställer ökade krav på hållbarhet i upphandlingar.
Förutom att optimera vår materialanvändning arbetar vi för att säkerställa att uttjänta komponenter återvinns på bästa möjliga sätt. Vi har tekniska instruktioner som beskriver hur material ska hanteras vid rivning av gamla anläggningar och hur vi kan återanvända utrustning när det är möjligt.
Risker och utmaningar
Den snabba energiomställningen innebär en stor efterfrågan på material, vilket kan skapa utmaningar i leveranskedjan. För att minska risken för materialbrist och ökade kostnader arbetar vi nära våra leverantörer och följer marknadsutvecklingen noga.
Våra mål för resursanvändning och cirkulär ekonomi
✔ 100 % av våra stora upphandlingar ska omfatta krav på vår Uppförandekod för leverantörer och partners
Under 2024 uppfylldes detta mål – alla 49 stora upphandlingar omfattades av kravet.
Utöver detta kommer vi under 2025 att analysera hur vi ytterligare kan stärka vårt arbete med resurseffektivitet och cirkulär ekonomi, med målet att identifiera fler konkreta åtgärder och långsiktiga mål.
Information från: Ellevio AB,
sidan uppdaterad 8 april 2024