Vårt arbete för klimat och miljö
Klimat- och miljömässig hållbarhet har flera dimensioner för oss. Först och främst är vår verksamhet en förutsättning för omställningen till fossilfrihet. Men vi vill också att vårt eget avtryck på klimat, miljö och naturresurser ska vara så litet som möjligt. I bästa fall kan vi bidra positivt – exempelvis genom att gynna biologisk mångfald i våra ledningsgator eller ta initiativ till mer hållbara lösningar.
Minska utsläpp
Ellevio redovisar sitt klimatavtryck enligt Greenhouse Gas Protocol – en standard som delar in utsläppen i tre grupper: direkta och två typer av indirekta utsläpp.
Direkta utsläpp (scope 1) handlar mest om läckage av gasen SF6, som används som isolering i vissa anläggningar där det inte finns något bättre alternativ. En mindre del kommer också från våra egna och leasade fordon. Vi undviker SF6 så långt det går.
Indirekta utsläpp från energi (scope 2) kommer från el, värme och kyla vi köper – både till kontoren och för att täcka nätförluster i elnätet. Här har vi minskat utsläppen genom att välja fossilfri el. När vi bygger om och förnyar elnätet minskar dessutom förlusterna tack vare effektivare utrustning.
I juni 2024 antog Ellevio ett nytt utsläppsmål som innebär att växthusgasutsläppen ska minska med 42 procent till 2030, med 2023 som basår. Målet är i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. De viktigaste åtgärderna är att minska läckage av SF6 och utsläpp från dieseldrivna reservkraftverk,
Övriga indirekta utsläpp (scope 3) uppstår i vår värdekedja, till exempel hos leverantörer och vid transporter. Den största delen kommer från material och maskiner som behövs för att bygga och driva elnätet – och allra mest från aluminium som används i kablar och ledningar. Hur stora de här utsläppen blir beror ofta på hur mycket vi bygger just då.
Vi jobbar aktivt för att minska även dessa utsläpp – bland annat genom hårdare krav på leverantörer och samarbeten för att utveckla nya lösningar. Ett exempel är projektet Hållbarhet Orsa, som ledde till att NKT tog fram en helt ny koldioxidsnål lågspänningskabel.
För att minska utsläpp från transporter har vi bestämt att alla nya arbetsfordon hos Ellevio ska vara eldrivna.
Dessutom har vi ett mål som innebär att alla transporter, fordon och maskiner som används i våra projekt ska gå på el senast 2030. Som ett steg på vägen gäller nya kontraktskrav från och med juli 2025.
Biologisk mångfald i våra ledningsgator
Att kunna bidra till att bevara och stärka den biologiska mångfalden och bevara naturmiljöer är en viktig miljöfråga för Ellevios elnätsverksamhet.
När vi planerar nya ledningar tillämpar vi därför skadelindringshierarkin. Det betyder att vi försöker undvika negativ påverkan på biologisk mångfald genom att ta hänsyn till högre naturvärden när vi väljer var en ny ledning ska dras eller en ny station byggas. I andra hand inför vi skadeförebyggande åtgärder för att minimera den negativa påverkan.
I arbetet med nya ledningar identifierar vi framkomliga sträckningar med hänsyn till kända naturvärden, och planerade skadeförebyggande åtgärder beskrivs i miljökonsekvensbeskrivningen som är en viktig del av koncessionsansökan för nya ledningar inom regionnätet.
Miljöledningssystem
Ellevio AB har ett miljöledningssystem som är certifierat enligt ISO 14001:2015, vilket är den mest använda certifieringen av miljöledningssystem i världen. Inom miljöledningssystemet säkerställer vi att vi arbetar proaktivt med alla våra viktigaste miljöfrågor (miljöaspekter), både inom de områden där vi kan bidra positivt och områden där det finns miljömässiga risker.
För att leva upp till standardens krav och rekommendationer har vi ett pågående arbete som spänner över all verksamhet. Miljöarbetet är också inkluderat i företagets affärsplan där större förbättringsområden pekas ut.
Information från: Ellevio AB,
sidan uppdaterad 8 april 2024