Hållbara projekt

Som energiföretag möjliggör Ellevio övergången till ett fossilfritt samhälle. Men omställningen kräver också att vi – precis som alla andra – minskar avtrycken från vår egen verksamhet. Därför strävar vi efter att minimera påverkan på klimat och miljö när elnäts- och anläggningsarbeten utförs på uppdrag av oss. Det unika pilotprojektet Hållbarhet Orsa var först ut. Och nu fortsätter vi med fler projekt och initiativ.

elnätsarbete

I våra hållbara projekt ingår bland annat att använda eldrivna fordon och arbetsmaskiner.

Framgångar i Orsa visar vägen

Ellevios första projekt med särskilt fokus på hållbarhet kallades "Hållbarhet Orsa", och ingick i Ellevios satsning på att modernisera och vädersäkra elnätet i Orsa kommun. En fem kilometer lång luftledning i det lokala elnätet ersattes med nedgrävd kabel. Samtidigt vände projektet på varje sten för att hitta sätt att minimera klimat- och miljöpåverkan i alla led.

Målet var att insikterna skulle bana väg för ett skifte i såväl energibranschen som den svenska bygg- och anläggningssektorn när det gäller påverkan på klimat och miljö.

Projektet i Orsa var ett samarbete mellan Ellevio, entreprenören Omexom, kabeltillverkan NKT samt Orsa kommun och Länsstyrelsen i Dalarna.

Projektet ledde bland annat till en 70-procentig minskning av koldioxidutsläppen.

En bärande del av Orsaprojektets hållbarhetsprofil var en ny form av klimatsmart kabel som NKT har tagit fram, och som användes för första gången i Orsa. Den nya kabeln har en väsentligt lägre klimatpåverkan i aluminiumproduktionen än traditionella kablar och tillverkas med koldioxidsnålt aluminium från det norska företaget Hydro.

Att kunna använda kablar som ger upphov till så lite växthusgasutsläpp som möjligt är viktigt för Ellevio eftersom utsläpp från kablar står för så mycket som 60 procent av våra utsläpp.

Ellevio har som mål att alla fordon och arbetsmaskiner som används i våra projekt ska vara eldrivna senast 2030. Eldrift var därmed också en naturlig del av pilotprojektet i Orsa och kommer att fortsätta vara centralt i våra hållbara projekt.

Projektet ledde bland annat till en 70-procentig minskning av koldioxidutsläppen.

NKT:s nya kabel har väsentligt lägre klimatpåverkan i aluminiumproduktionen än traditionella kablar.
NKT:s nya kabel har väsentligt lägre klimatpåverkan i aluminiumproduktionen än traditionella kablar.

Ellevios mål om eldrivna fordon och arbetsmaskiner 2030

Eldrift 2030 är målet och dessa fordon omfattas:

  • arbetsfordon, servicebilar och tjänstebilar som används av våra entreprenörer
  • fordon som transporterar material eller utrustning till oss och till våra entreprenörer (inom Sverige)
  • arbetsmaskiner, så om grävmaskiner, hjullastare, kranar och skogsmaskiner
  • egna arbetsfordon och förmånsbilar

Om laddinfrastruktur, beredskapsaspekter eller tekniska utmaningar hindrar eldrift, så kan HVO – förnybar diesel som tillverkas av vegetabiliska och animaliska fetter – eller andra fossilfria bränslen användas i undantagsfall.

Främja biologisk mångfald

Vår största satsning på främjande åtgärder görs inom ledningsunderhållet för regionnätsledningar, där vi kan främja biologisk mångfald i befintliga ledningsgator. Genom att anpassa skötseln i de mest artrika gräsmarkerna verkar vi för att bevara och stärka hotade ängs- och hagmarksarter. Det handlar bland annat om att bredda den så kallade patrullstigen som rensas från ris vid slyröjning. Vi har under åren 2017­–2023 inventerat alla ledningsgator för att hitta områden med särskilt höga naturvärden och genom detta identifierat områden där anpassad skötsel kan gynna hotade arter. Nu genomförs främjande åtgärder allt eftersom ledningsgatorna underhålls.

I Orsa-projektet testades olika metoder och idéer för att främja biologisk mångfald. Länsstyrelsen i Dalarna, berörda kommuner och naturvårdsintressen deltog och kartlade bland annat invasiva arter och fåglars häckningsperioder. Gärdsgårdar för lokala lavar samt bihotell etablerades också.

Cirkulära materialflöden

Cirkulära materialflöden och initiativ för återbruk ingår också i de områden som utvärderas i Ellevios hållbara projekt.

I Orsa användes bland annat en särskild sorteringsskopa som innebar att jord kunde återanvändas med fördelen att det behövdes mindre nytt fyllnadsmaterial och färre transporter.

 Läs mer om Hållbarhet Orsa i denna artikel.

Fler hållbara projekt på gång

Vårt arbete med hållbara projekt har bara börjat. 2023 togs initiativ till projekten nedan, men fler kommer att följa.

Hållbara projekt i urval

Fem kilometer luftledning i lokalnätet har ersatts med nedgrävd kabel som en del i satsningen på att modernisera och vädersäkra elnätet i Orsa kommun. 

Klimatvänlig kabel, eldrivna arbetsmaskiner, insatser för biologisk mångfald, mindre materialåtgång och bättre återvinning,

Projekttid: maj–november 2023

Anslutning av reklamskylt i centrala Stockholm.

Eldriven anläggningsmaskin har använts.

Projekttid: oktober–november 2023

Nedgrävning av kabel.

NKT:s klimatvänliga mellanspänningskabel har använts.

Projekttid: oktober–november 2023

Nedgrävning av kabel.

NKT:s klimatvänliga mellanspänningskabel har använts.

Projekttid: hösten 2023

Sju kilometer markkabel för att ansluta nytt ställverk samt två nya nätstationer.

Elgrävmaskin, elektrifierad hjullastare och elkranbil. Elektrifierad motorsåg.  Markkabel med 70% lägre klimatavtryck samt kabelrör med 50% återvunnet material. Transformatorer med lägre klimatavtryck.

Projekttid: maj-september 2024

Hösten 2023 byggde vi en ny laddgata på Kungsholmen. Projektet blev ett av våra första helt eldrivna – och därmed en viktig pilot på vägen mot Ellevios mål om att endast använda 
eldrivna fordon och arbetsmaskiner år 2030. Projektet genomfördes ihop med Stockholms stad, laddoperatören Qwello och entreprenören Omexom. Volvo, Swecon och 
Husqvarna stod för anläggningsmaskinerna. 

Projekttid: hösten 2023

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 8 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?

Läs mer