Automatisering är Johans knep för att jämna ut topparna

Energi hemma

De höga elpriserna under 2021 och 2022 gjorde att Johan och hans familj, som bor i en gammal stenvilla strax utanför Stockholm, började optimera sin elanvändning utifrån elpriset. När barnen frågade om de fick duscha nu eller om elen var för dyr, blev lösningen en elkalender som visade när elen var som billigast.

Att behöva jämna ut elanvändningen är egentligen inte så konstigt, tycker Johan. Elnäten ska användas på ett effektivt sätt. Men initialt var det en utmaning att tänka om, från att köra allt i hemmet när elen var som billigast till att sprida ut elanvändningen över dygnet.  

- För att utnyttja låga elpriser utan att samtidigt skapa höga effekttoppar satsade vi på att automatisera vårt hem. Jag jobbar inom IT till vardags, så jag har ju både kunskap och intresse, säger Johan. 

Han förprogrammerade bland annat en prioriteringslista som automatiskt stängde av elapparater i hemmet om det samlade effektuttaget blev för stort. Även användningen av de egna solcellerna, ackumulatortankar och elbilsladdning optimerades med hjälp av tekniken. Att kunna få mätvärden direkt från den nya smarta mätaren med hjälp av en så kallad ”dongel” var en förutsättning enligt Johan.  

Automatisering och en del planering gör att Johan nu kan hålla nere sina energikostnader men behålla samma komfort som innan energikrisen. Han tror dessutom att det går att göra ännu lite mer för att effektivisera elanvändningen. 

- Gamification, att jämföra sig och tävla med andra som har liknande förutsättningar brukar ju funka, säger Johan med ett leende.  

- Även om vi med vårt gamla stora stenhus, där isoleringen hade kunnat vara bättre, inte har så optimala förutsättningar, klarar vi tack vare smarta lösningar nästan att hålla samma energikostnader som innan elkrisen. 

Sidan uppdaterad 14 oktober 2024

Hjälpte den här sidan dig?