När Ellevio tog över elnätet i Vallentuna fanns ett avtal mellan Elverket och mikroproducenter att betala ut ersättning för inmatad överskottsel till elnätet med moms. Detta är inte korrekt enligt gällande momslagstiftning som säger att endast  momsregistrerade kunder (företag) ska få ersättning med moms. 


Ellevio har därför tagit beslut att ändra detta från och med 1 juni 2020, detta då vi dels måste följa de lagar och regler som finns uppsatta och dels vill vi behandla alla våra kunder lika. 


Vad innebär det för mig som kund? 

Från 1 juni 2020 kommer Ellevio att ha samma avtal för mikroproducenter i Vallentuna som i övriga landet, ett avtal för privatkunder (utan moms) och ett avtal för företagskunder (med moms). 

Det innebär att alla nya privatkunder (som blir kund efter 1 junikommer få ersättning utan moms. Från och med den 1 september 2020 kommer befintliga privatkunder (som blev kunder före 1 juni) att få sin ersättning utbetald utan moms. 


Vilka olika avtal kommer finnas efter 1 juni? 

Mikroproduktion max 63 A med moms - detta kommer gälla för företagskunder 

Mikroproduktion max 63 A utan moms - detta kommer gälla för privatkunder 


Behöver jag göra något? 

Nej du som kund behöver inte göra något, vi lägger om ditt avtal i våra system och från och med 1 september 2020 kommer du få ersättning utan moms utbetald. 


Jag har fått brev som privatkund men jag är momsregistrerad företag, vad gör jag nu? 

Om du har fått brev som gäller privatkunder men det inte stämmer utan du är en momsregistrerad företagare måste du kontakta oss, det gör du enklast via vårt kontaktformulär

Du måste ange ditt momsregistreringsnummer, ditt produktionsanläggnings-id och ditt kundnummer. 

Vi kommer då justera ditt avtal i våra system och du kommer få ett elnätsavtal som gäller för näringsidkare.